PROIECTMDB - AFACERI CU CIUPERCI
PROIECTE CONTABILITATE+MDB
Meniu site

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 6

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Formularul pentru autentificare

ciuperci

AICI APARE DATA SI ORA.

DATI CLIC PE BUTON
cresterea ciupercilor
Recomandăm cultivatorului de ciuperci Pleurotus începător să folosească o reţetă de substrat simplă alcătuită doar dintr-un singur ingredient (de exemplu paie de grâu – prima reţetă expusă mai jos). Odată cu familiarizarea ciupercarului începător cu cultura de ciuperci el poate aplica un spectru mai larg de ingrediente ca substrat nutritiv (vezi celelalte reţete expuse mai jos). Totuşi o să expunem câteva dintre cele mai productive reţete de substrat:

o   paie de grâu 95% + ipsos 5%.
o   rumeguş (fag, plop, stejar, nuc, carpen, arţar..) 95% + ipsos 5%.
o   paie 60% + ciocalăi 35% + var 5%
o   ciocalăi de porumb 90% + orz boabe 7% + ipsos 3%.
Dăunătorii pot fi clasificaţi în două categorii: patogeni şi competitori. Patogenii sunt mai puţini la număr au un efect mai devastator decât competitorii şi sunt reprezentaţi de dăunători care atacă carpoforul de ciupercă (mucegaiuri, bacterii, viruşi sau insecte). Competitorii se referă la acei dăunători care duc o competiţie pentru a consuma nutrienţii din substrat (de oficei sunt reprezentaţi de specii de mucegaiuri sau alte specii de fungi). Nu toate tipurile de contaminanţi sunt consideraţi dăunători. Există anumite bacterii sau fungi care dimpotrivă aduc beneficii cultivatorului de ciuperci. Existenţa lor în substrat ridică producţia de ciuperci (de exemplu HumicolaTorulaActinomycesStreptomyces, anumite specii de Pseudomonas sau Bacillus). Tocmai din această cauză se recomandă pasteurizarea substratului (80-85 °C) în procesul de cultivare şi nu fierberea sau sterilizarea lui completă. Prin sterilizare rata de infectare prin expunere la aer este mult mai mare.
Cultivatorul de ciuperci începător este predispus să întâlnească contaminanţi îndeosebi în primele încercări de a cultiva ciuperci. Totuşi el nu trebuie să considere aceşti dăunători un lucru dezamagitor al procesului de cultură ci mai degrabă să înveţe şi să privească înapoi pentru a vedea unde s-a greşit în procesul de cultură. Care ar putea să fie cauza acestei contaminări? Şi să lucreze la identificarea şi înlăturarea cauzei. In timp perfecţionarea metodei de cultură îi va permite acestuia să aplice o tehnică de cultură din ce în ce mai corectă care practic înlătură apariţia dăunătorilor în cultura de ciuperci.
Principalele cauze care duc la contaminarea culturii de Pleurotus cu diferiţi dăunători sunt: cultivatorul, aerul, substratul, miceliul sau ustensilele de cultură şi recipienţii cu care substratul vine în contact după pasteurizare.
In continuare vă vom expune câţiva dintre cei mai frecvenţi dăunători:

A.              Trichoderma viride (mucegaiul verde) -Fig. 32. Este foarte comun şi apare sub forma de contaminări de culoare verde parţiale sau totale în masa substratului cu o rată de creştere rapidă (vezi Fig.). Parazitează miceliul de ciupercă şi poate inhiba apariţia de primordii sau poate reduce dezvoltarea ciupercii cauzând malformaţii ale acestora Anual producţia de Pleurotus este diminuată din cauza atacului unor agenţi patogeni cu până la 40% dintre care 30% se datorează Trichoderma viride – reprezintă o ciupercă celulolitică, care preferă o reacţie mai acidă a substratului (pH 4-6) fapt pentru care se administrează calciu sub formă de ipsos, var sau cretă furajeră. Contaminarea se produce în general în timpul însămânţării cu miceliu infectat sau din cauza contaminării anterioare a substratului sau datorită spaţiului necurăţat în prealabil. Sporii de Trichoderma se lipesc de orice, astfel contaminări cu insecte pot reprezenta un vector de răspândire prin masa substratului.


Fig. 32. Trichoderma viride 

Combaterepasteurizare corectă, curăţarea spaţiului prealabil depozitării sacilor la incubat, reducerea umidităţii, reducerea concentraţiei de CO2 din încăpere prin aerisiri frecvente ale acesteia, folosirea unor ustesile curate, administrarea unei cantităţi de ipsos prestabilit în reţetă. Una dintre cele mai simple proceduri de a eradica Trichoderma viride în infecţiile locale ale substratului este ridicarea pH-ului prin administrare de bicarbonat de sodiu sau sare. Acest lucru trebuie făcut în stadii incipiente când colonia de Trichoderma este mică. Insă primul lucru care trebuie făcut în momentul în care sesizaţi această infecţie este să izolaţi sacul prin scoaterea lui din încăpere astfel reduceţi şansele de infectare a celorlalţi saci dar şi a dispersiei sporilor prin încăpere, fapt ce poate pune în pericol viitoarele culturi de Pleurotus.

B.    Contaminarea cu insecte (musculiţe, nematode, acarieni, etc).
a) Musculiţele sunt în principal insectele care invadează cultura cu posibilitate mare de infectare a acesteia cu diferiţi germeni. Ele sunt atrase de mirosul emanat de substratul aflat în putrefacţie depun ouă în apropierea miceliului iar larvele care eclozate îl consumă.  Musculiţa de ciupercă (Fig. 33) are nevoie de 25 zile la 21ºC pentru a-şi termina ciclul de dezvoltare şi aproximativ 35-38 zile la 18 ºC. Pentru combaterea lor de regulă se iau câteva măsuri cum ar fi acoperirea cu plasă împotriva insectelor a sistemului de ventilaţie sau ridicarea presiunii atmosferice în interiorul ciupercăriei. În orice caz soluţia ideală folosită la combaterea lor este calea biologică şi nu insecticidele care pot afecta sănătatea umană. Alte măsuri includ: pasteurizarea corectă asubstratului; aerisirea încăperii; dezinfectarea ustensilelor şi a recipienţilor în procesul de cultivare; montarea unor dispozitive UV pentru atragerea insectelor şi dotarea acestora cu hârtie lipicioasă; etc. 


Fig. 33. Musculita de ciuperca (Lycoriella spp.)


b) Nematodele sunt viermi de dimensiuni mici (vizibili cu ochiul liber) sau chiar microscopici care se întâlnesc în substratul destinat culturii aflat în descompunere (Fig. 34). Prezenţa acestora este cauzată de umiditatea ridicată din substrat unde se dezvoltă, respiră şi se deplasează. Veţi întâlni astfel de nematode mai ales în cazul compostului pe bază de paie sau fân la care nu s-a respectat regimul de umiditate. Un astfel de substrat repartizat în pungi de plastic face ca apa să se acumuleze la fundul pungii şi să creeze condiţii optime pentru dezvoltarea nematodelor.


Fig. 34. Nematod 


c) Acarienii sunt insecte de dimensiuni mici (vezi Fig. 35) cu aspect asemănător păianjenilor. Se hrănesc cu miceliul de mucegaiuri prezente în substratul de cultură contaminat. Ciclul lor de viaţă este de 13 zile la 23,8 ºC şi 36 zile 15,5 ºC. Prezenţa lor se datorează în special condiţiilor de pregătire a substratului şi a pasteurizării incorecte (timp şi temperatură).


Fig. 35. Acarieni (Tyrophagus putrescentiae


Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. (Păstrăv, păstrăv de fag, Ping Gu -chineză, Hiratake sau Tamogitake -japoneză, Oyster mushroom –engleză) –Fig. 5. 
Pleurotus ostreatus se bucură de o remarcabilă reputaţie îîntreaga lume în special în rândul cultivatorilor de ciuperci comestibile. Denumirea latină pleurotus’ îşi are originea în limba greacă (= pleura -parte şi otus –ureche) şi se referă la dispoziţia excentrică sau laterală a piciorului în raport cu pălaria ciupercii, iar denumirea de ostreatus’ (= ostrea -scoică) se referă la forma pălăriei care seamănă foarte mult cu cochilia de bivalve (de aici şi denumirea de oyster mushroom’ –eng.). La noi această ciupercă ese denumită popular păstrăv de fag’ tocmai datorită faptului că deseori este întâlnită crescând pe fag. La noi există un adevărat cult pentru această ciupercă în special deoarece se cultivă foarte uşor (este tolerantă la condiţii bruşte de microclimat) şi pentru că disponibilitatea de tulpini productive este mare. In principiu este o specie criofilă dar care se dezvoltă foarte bine şi le temperaturi ridicate (30-32 °C).Pleurotus ostreatus este si o specie medicinala afla mai mult citind Pleurotus ostreatus & sanatatea

Fig. 5. Pleurotus ostreatus


Coşul de cumpărături
Coşul de cumpărături este gol

Căutare

Calendar
«  Decembrie 2016  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator


  • Copyright © PROIECTMDB RODICA 2016
    Găzduire site gratuită — uCoz