PROIECTMDB - ALIMENTATIA
PROIECTE CONTABILITATE+MDB
Meniu site

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 6

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Formularul pentru autentificare

alimentatia

13 ALIMENTE BUNE PENTRU SANATATEA TA

Fiecare aliment asigura altceva pentru corpul tau: unele sunt bogate in proteine sau fibre, insa lipsite de vitamine si minerale, altele contin vitamine, minerale si fitonutrienti care lupta impotriva unor afectiuni, insa fara sa asigure si necesarul de proteine. Ideea este sa consumi o varietate de alimente, care sa-ti asigure necesarul zilnic de nutrienti. Urmatoarele 13 alimente constituie un bun punct de plecare.

Avocado: previne cancerul, bolile de inima si diabetul

Este bogat in grasimi, insa contine grasimile mononesaturate care reduc riscul de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si a diabetului. "El ajuta la regenerarea sanguina si celulara, stabilizeaza glicemia si este perfect in problemele cardiovasculare", este parerea expertilor. De asemenea, are un continut ridicat de fibre (11-17 grame per fruct) si luteina, un antioxidant benefic pentru sanatatea ochilor si a pielii.




Merele: previn cancerul si bolile de inima
"Un mar pe zi te fereste de doctori, mai ales daca il consumi cu coaja", sustin cercetatorii. Acest fruct este plin de antioxidanti puternici - quercetina si catechine - care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Astfel riscul de a face cancer si de a suferi de afectiuni cardiovasculare este diminuat semnificativ.



Studiile efectuate arata ca in coaja marului se gasesc de 5 ori mai multi polifenoli decat in miez. Merele sunt foarte bogate in fibre (cam de doua ori mai multe fibre decat in alte fructe obisnuite, precum piersici, struguri si grepfruit) care te scapa de senzatia de balonare.




Afinele: previn problemele de vedere, cancerul si diabetul.

Superstaruri in procesul de anti-imbatranire a pielii, afinele sunt pline de antioxidanti - in special, antocianine - care imbunatatesc vederea si ajuta creierul sa functioneze normal. De asemenea, ofera protectie impotriva maladiei Alzheimer, Parkinson, diabet si boli cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul ca afinele au cea mai puternica actiune anticancerigena dintre toate fructele.




Varza: previne cancerul si virusii



"Varza consumata de cel putin o data pe saptamana este deosebit de benefica pentru barbati, deoarece reduce riscul de aparitie a cancerului de colon cu pana la 66%. De asemenea, ea stimuleaza sistemul imunitar, ucide bacteriile si virusii, curata sangele", afirma expertii. Daca preferi varza rosie vei beneficia si de puterea antocianinelor, cu efecte anticancerigene puternice.
Peste si ulei de peste: fara cancer, diabet, artrita si depresie



Un consum adecvat de peste te va ajuta sa previi bolile de inima, cancerul, maladia Alzheimer, diabetul si artrita. De asemenea, pestele mai gras ajuta in cazul depresiilor. Asociatia Americana a Inimii recomanda ca adultii sa consume cel putin 2 portii de peste pe saptamana, in special somon, hering, sardine (care sunt cei mai sanatosi pentru inima, deoarece contin acizi grasi omega-3). Evita varietatile de peste care contin mercur (rechin, macrou, tilefish, tonul gras, pestele-spada). Bucatile de ton light din conserva sunt in regula.






Usturoiul: previne cancerul, racelile si infectiile



Studiile arata ca usturoiul scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor, prevenind blocarea arterelor. "2-3 catei de usturoi consumati zilnic ajuta cardiacii sa reduca la jumatate numarul atacurilor de inima. De asemenea, usturoiul se numara printre alimentele cele mai indicate in prevenirea cancerului. Daca este gatit ajuta la detoxifierea organismului (de mercurul din peste, de exemplu). Are efecte antibacteriene si antivirale, crescand rezistenta organismului la raceli si infectii. Iar daca nu sporti mirosul de usturoi care persista dupa consumul lui, mesteca o frunza proaspata de patrnjel si au scapat de el!
Ciupercile: previn cancerul, infectiile virale si hipertensiunea



Folosite de secole in medicina, ciupercile au efecte puternice asupra sistemului imunitar. Ele previn si trateaza cancerul, infectiile virale, colesterolul ridicat si hipertensiunea. In Asia, ciupercile sunt folosite ca adjuvant in tratamentul cancerului, datorita capacitatii de a contracara efectele toxice ale chemoterapiei si ale radiatiilor.




Migdalele: previn bolile de inima si te ajuta sa slabesti



Sunt bogate in fibre si acizi mononesaturati, avand efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Potrivit Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA) consumul a 42 de grame de oleaginoase poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cu toate ca migdalele sunt relativ bogate in grasimi si calorii, studiile arata ca un consum adecvat de migdale te poate ajuta sa slabesti (cantitatea de proteine, fibre si grasimi mononesaturate dau senzatia de satietate, evitand mancatul in exces).
Ouale: protejeaza inima si creierul.



Constituie cele mai bune surse de proteine, intrecand soia, laptele, carnea de vita si zerul. Pe langa faptul ca mai contin si cei 9 aminoacizi esentiali, sunt foarte bogate in nutrienti. Si mananca si galbenusul! Multe persoane il ocolesc, deoarece considera ca le afecteaza negativ nivelul colesterolului. Insa, galbenusul de ou contine cholina, care protejeaza inima si creierul, si previne acumularea colesterolului si a grasimilor in ficat.


Semintele de in: reduc inflamatiile
Contin proteine, acizi grasi, minerale (magneziu, potasiu si zinc) si fibre.







Rodiile: previn bolile de inima si cancerul



Au de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu si ceaiul verde, iar sucul lor este folosit pentru reducerea placilor ateromatoase. Ofera protectie impotriva bolilor de inima. Expertii au constatat ca un consum regulat si de durata a sucului de rodii incetineste procesul de imbatranire si protejeaza organsimul de cancer.




Vinul rosu: face bine la inima



O cantitate mica de alcool consumat in fiecare zi face bine la inima, deoarece mareste colesterolul bun si reduce riscul de formare a cheagurilor de sange. "Vinul rosu contine antioxidanti puternici, resveratrol si saponine care aduc beneficii maxime aparatului cardiovascular", sustin expertii. Nu uita: mai mult de o bautura consumata zilnic este asociata cu cresterea tensiunii arteriale.
Ciocolata neagra: previne bolile de inima si are putine calorii. Cand vine vorba despre ciocolata, cu cat mai amaruie este cu atat mai bine pentru sanatatea ta. Beneficiile ciocolatei sunt aduse de flavone si antioxidanti. Tine minte ca trebuie sa alegi ciocolata care contine peste 60% cacao, deoarece aceasta contine si mult mai putine calorii si daca este consumata moderat scade niv elul colesterolului rau si previne formarea placilor de aterom.












Zmeura, medicament pentru bolile de inima

În ciuda dimensiunilor sale mici comparativ cu „rudele” sale (căpşuna şi murele), zmeura se poate lăuda cu o uriaşă avere de principii active ce acţionează asupra a 18 tipuri de procese metabolice importante în sănătatea tuturor organelor şi sistemelor din organismul uman.

 
Evoluţia expansivă a biochimiei medicale din ultimii ani a verificat unele aspecte referitoare la efectele benefice ale curelor de zmeură, mai ales prin efectul unor metale şi acizi organici asupra celulelor. Astfel, în anii 2000-2009 au fost efectuate peste 850 de cercetări care au demonstrat că aluminiul şi cuprul, dar şi acizii amidici pot acţiona asupra sistemulilor cardio-vasculari digestiv, renal, imunitar, dar şi a unor procese intime petrecute la nivel molecular.


Efecte terapeutice ale zmeurei

Cercetările efectuate de dr. M.G. Vanoise de la Universitatea din Bruxelles au demonstrat că unii compuşi fluoruraţi simpli din zmeură pot avea efect benefic asupra fibrelor musculare ale inimii.

Studiile arată că aceşti compuşi protejează supraîncărcarea electrică a membranei celulelor musculare ale inimii. Ca urmare a acestui efect, fibra musculară a inimii îşi păstrează reactivitatea normală la comenzile de contracţie. Acest lucru împiedică apariţia extrasistolelor sau aritmiilor numite popular palpitaţii. În acelaşi timp, o cură modestă de zmeură anual poate împiedica îmbătrânirea celulei cardiace, tot datorită protecţiei induse indirect de unii compuşi amidici din zmeură. Aceste rezultate corelate cu alte experimente au condus recent la concluzia că un minim consum de zmeură zilnic ar putea prelungi viaţa inimii cu până la 10 ani. Totodată, aceleaşi efecte de îmbătrânire a activităţii electrice a inimii permit cordului să facă faţă mai uşor condiţiilor de efort sau adaptarea la frig sau căldură excesivă. Se presupune că o mare parte din rezistenţa la efort a ursului brun s-ar datora chiar micilor cantităţi de zmeură pe care le consumă ocazional.



Problemele de circulaţie periferică a sângelui

Antropologii eleveţieni au constatat încă din anii '60 că alpiniştii care consumă regulat zmeură sau suc de zmeură rezistă mai uşor la frig şi rareori au probleme cu degerăturile. Pornind de la această constatare, medicii de la Universitatea din Berna au cercetat posibilele efecte ale consumului de zmeură asupra circulaţiei sângelui. Aceştia au descoperit, în anul 2006, că unele substanţe similare acetilcolinei, prezente în zmeură pot acţiona circulaţia sângelui în vasele capilare. Vasele capilare, care au diametrul de grosimea unui fir de păr, nu sunt în totalitate permanent deschise, nepermiţând trecerea sângelui decât în timpul efortului excesiv. Aceste substanţe din zmeură deschid aproximativ 30% din vasele capilare „leneşe”, contribuind la o irigare mai bună a tuturor ţesuturilor. Din acest motiv, dacă mâncăm zmeură chiar în cantităţi foarte mici, avem muşchi mai bine hrăniţi şi oxigenaţi, o inimă mai bine alimentată cu săruri şi nutrienţi, dar şi un creier mai oxigenat. Totodată, o cură de zmeură ne poate feri pe o perioadă lungă de fenomenul picioarelor permanent reci, de durerile musculare de spate, de ceafă şi, nu în ultimul rând, de dureri de cap. Cercetările mai avansate privitoare la acest efect vascular al zmeurei au dovedit că, prin activarea circulaţiei sângelui în capilarele din meninge, creierul este mai puţin expus la apariţia stărilor ce pot conduce la atacuri de panică sau leşin. De asemenea, consumul de zmeură, care activează întreaga circulaţie, împiedică apariţia răcelilor şi a gripei, dar şi a stărilor de disconfort în timpul caniculei sau al trecerii bruşte de la o temperatură extremă la alta. 



Efectul anti-astenic

În 80% din articolele ştiinţifice de până în anul 2007 se promova exclusiv ideea importanţei vitaminelor şi zaharurilor din zmeură ca substanţe capabile de a înlătura starea de astenie, adică oboseală.


Cele mai noi cercetări dovedesc că aceste substanţe au doar un rol secundar în înlăturarea oboselii fizice şi psihice. Rolul primordial în acţiunea antiastenică îl are, de fapt, cuprul, alături de unii eteri din clasa camforului, ce acţionează eficient asupra funcţionării celulelor nervoase şi hepatice. Cuprul, regăsit de altfel şi în alte vegetale, este rapid absorbabil în prezenţa eterilor care dau mirosul specific al zmeurei. Legarea cuprului la diferite sisteme moleculare din interiorul celulelor are efect de activare a proceselor de producere a energiei din resursele de rezervă. Acesta este motivul pentru care zmeura este un anti-astenic care ne ajută şi să slăbim, în condiţiile în care avem cel puţin 2 kg în plus faţă de greutatea noastră normală. 


Totodată, unii eteri prezenţi în zmeura consumată proaspătă acţionează asupra mecanismelor de reglare a concentraţiei de glucoză în sânge. Astfel, o glicemie adaptată nevoilor unui organism epuizat face ca acesta să-şi refacă rapid potenţialul folosind drept combustibil glucoza. Se estimează că un consum zilnic de numai 30-50 g de zmeură poate creşte rezistenţa la efort fizic cu 60%, iar pe cea la efort psihic sau stres cu 40%. Efectul de reglare a nivelului glicemic prin acţiune asupra ficatului este benefic şi pentru supraponderalii care au glicemia mărită, eliminând riscul de diabet zaharat.



Problemele digestive

Zmeura era cunoscută din cultura populară ca remediu pentru constipaţie, usturimi la stomac sau greaţă. Aceste efecte ale zmeurei au fost demonstrate ştiinţific, în prezent existând cel puţin 30 de produse farmaceutice bazate pe extracte de pulpă de zmeură, recomandate pentru o gamă largă de afecţiuni ale sistemului digestiv.


Recent s-a demonstrat însă că zmeura are şi alte efecte în afară de cel de a îmbunătăţi tranzitul intestinal, eliminând constipaţia. Medicii germani au descoperit astfel că unele substanţe din zmeură creează o serie de reacţii chimice în intestin, care favorizează activitatea peptidazelor, care sunt proteine enzimatice ce desfac proteinele din cărnuri, ouă, lactate şi vegetale în aminoacizi rapid absorbabili. Această activare a peptidazelor din intestinul subţire este extrem de importantă pentru cei care consumă mai rar produse de origine animală sau în cantităţi de sub 100 g pe zi. De asemenea, cei care mănâncă în grabă sau în timp ce fac alte activităţi sub presiunea stresului au o digestie mai dificilă a proteinelor. Zmeura este un excelent remediu pentru această categorie de persoane care nu-şi permit un comportament alimentar sănătos. Poate ne întrebăm de ce este important ca proteinele să fie mai grabnic descompuse în aminoacizi? Ei bine, aminoacizii sunt substanţele vitale pentru organism, fără de care nu am putea supravieţui. Carenţele de aminoacizi pot conduce la afecţiuni extrem de diverse, dintre care putem enumera chiar diabetul, cardiopatiile, schizofrenia, depresiile, dar şi obezitatea sau impotenţa. 



Prevenirea unor afecţiuni nervoase

Trebuie să reamintim faptul că zmeura împiedică apariţia oboselii nervoase, despre care am vorbit anterior, ţinând cont de faptul că oboseala nervoasă conduce la nevroze. Un aspect extrem de interesant îl reprezintă efectul acidului elagic asupra creşterii masei de ţesut nervos. Se ştie că neuronii nu se mai divid după naştere şi mor odată cu trecerea timpului, fără a putea fi înlocuiţi. Cu toate acestea, în ţesutul nervos există şi alt tip de celule, numite gliale, care pot suplini parţial funcţiile neuronilor ce mor. Unii derivaţi ai acidului elagic din zmeură pot determina creşterea numărului de celule gliale şi a prelungirilor lor. Mai mult decât atât, fixarea acestor factori elagici din zmeură pe neuroni face ca neuronul în curs de îmbătrânire să-şi doneze mai uşor funcţiile celulelor gliale învecinate. Prin acest efect miraculos, descoperit în luna martie a acestui an, creierul rămâne foarte puţin afectat de îmbătrânire. Cercetările de la Universitatea Cambridge arată că acest proces ar putea face ca gândirea să rămână neafectată, chiar până la vârsta de 90 de ani. Aşadar, curele anuale de zmeură ne-ar putea ajuta să ne păstrăm o gândire la fel de aprigă şi rapidă până la o vârstă foarte înaintată, chiar dacă 70% din neuronii noştri mor. Cercetătorii englezi care studiază în prezent acest miraculos efect lucrează la un proiect de fabricare a unui produs din zmeură care ne-ar putea păstra raţiunea intactă şi după depăşirea unei vârste mai înaintate. 


Un alt aspect, cel puţin la fel de interesant, îl reprezintă efectul unei substanţe numite gamma-LQ, prezentă în zmeura în pârgă. Această substanţă acţionează selectiv asupra unor neuroni, determinând o creştere a calităţii gândirii asociative. Aşa cum arată neurobiologii britanici, acest compus prezent în zmeură activează unele porţi electrice şi chimice de transmitere a informaţiei în creierul prefrontal. Rezultatul final al efectului acestor substanţe este o reală activare a asocierii logice a evenimentelor cu amintirile, dar şi a datelor prezente în memorie. Mai simplu spus, cei care consumă regulat zmeură şi au un bagaj cultural minim pot înţelege mai uşor lucruri complicate prin comparaţia cu alte aspecte ştinţifice. Totodată, aceleaşi substanţe cresc echilibrul dintre logic şi emoţional, făcându-ne să avem mai multă intuiţie, fler, adică un dezvoltat simţ al previziunilor pertinente. Aceasta face din consumatorii de zmeură potenţiali „artişti” în a intui intenţiile secrete ale celor din jur, dar şi în negocierile cu şefii, în afaceri sau în depistarea aspectelor ascunse de partenerul de viaţă.


Coşul de cumpărături
Coşul de cumpărături este gol

Căutare

Calendar
«  Decembrie 2016  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator


  • Copyright © PROIECTMDB RODICA 2016
    Găzduire site gratuită — uCoz