PROIECTMDB - ALIMENTE PERICULOASE
PROIECTE CONTABILITATE+MDB
Meniu site

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 6

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Formularul pentru autentificare

AL
                                                                         ALIMENTATIE PERICULOASA

De ce este periculos zaharul?

Dacă astăzi e o banalitate pentru toată lumea, acum câteva secole zahărul era o delicatesă pe care puţini şi-o permiteau. Indienii au deţinut mult timp secretul zahărului vânzând delicatesa dulce la preţuri exorbitante. Nu degeaba i s-a spus „aurul alb”. Se crede că europenii l-au descoperit abia în secolul XI şi de atunci puţini sunt cei care pot renunţa complet la el.

Consumat în cantităţi mici, zahărul era plăcut şi nu avea efecte grave asupra sănătăţii. Însă pe măsură ce a devenit tot mai ieftin oamenii nu s-au mai mulţumit cu o linguriţă pe zi, ajungându-se cu timpul la excesele de astăzi. În ţările dezvoltate, precum SUA, se estimează că un om obişnuit consumă aproximativ 70 de kilograme de zahăr pe an şi probabil că nici noi nu suntem prea departe.

Zahărul adăugat ca atare în mâncare sau băuturi reprezintă doar o mică parte din totalul consumat. 80% din cantitatea totală este zahărul ascuns în dulciuri, sucuri şi alte alimente procesate.

Zahăr nu înseamnă doar acele mici cristale albe pe care le punem în cafea. Toţi carbohidraţii sunt făcuţi din zahăr, dar există mici diferenţe. Carbohidraţii simpli au gust dulce. Un exemplu este fructoza care se găseşte în fructe, fiind acel element care le dă gustul dulce. Carbohidraţii complecşi nu au gust dulce deşi sunt formaţi tot din zahăr. Un exemplu este amidonul care se găseşte în cartofi.



Alimente "sanatoase" care pot fi periculoase

Te intrebi de ce nu slăbeşti, deşi ţii o dietă de câteva săptămâni? Poate că şi tu te laşi păcălit de aceste alimente care pretind a fi dietetice, dar de fapt sunt pline de zahăr.


Dressing-ul pentru salată

Când toată lumea de la masa ta mănâncă o friptură şi cartofi prăjiţi, tu te mulţumeşti cu o salată. Sacrificiul tău ar putea fi în zadar dacă nu te lipseşti de dressing. Sosurile pentru salată făcute din smântână sau maioneză pot face ca inofensivul bol cu salată să ajungă până la 200-300 de calorii, adică tot atâtea cât are şi friptura pe care încerci să o eviţi.

Ca să te bucuri de o salată cu adevărat sănătoasă, foloseşte un dressing din iaurt degresat şi condimente sau înlocuieşte sosul cu o lingură de oţet şi una de ulei vegetal.


Batoanele proteice

Sunt uşor de purtat în geantă şi îţi dau mai puţină bătaie de cap decât un prânz normal. Şi în plus promit să înlocuiască o masă, furnizând tot atâţia nutrienţi, dar mai puţine calorii. Din păcate, majoritatea batoanelor sunt o păcăleală care funcţionează fiindcă oamenii nu se obosesc să citească eticheta. Dacă ai arunca un ochi pe ambalaj ai vedea că un astfel de produs poate să aibă, de exemplu 9 grame de proteine şi 24 grame de carbohidraţi, deci nu este un baton proteic.

În plus, dimensiunile fac ca un baton să nu îţi satisfacă foamea complet, deci ai toate şansele să mai mănânâci ceva până seara. Dacă nu vrei totuşi să renunţi la acest gen de gustare, caută mai bine şi alege un baton care să conţină cel mult 200 de calorii, o cantitate mică de carbohidraţi şi multe proteine.


Dulciurile fără zahăr

Poate că un suc „light” tinde către zero calorii, dar eşti sigur că te ajută cu adevărat să slăbeşti? Studiile de până acum au arătat că nu prea e cazul. Dacă eşti amator de dulciuri, îndulcitorii artificiali nu îţi satisfac nevoia de dulce pentru că nu pot păcăli creierul. Dacă încerci să te laşi de zahăr, chimicalele nu fac decât să îţi prelungească dependenţa.


Studiile au arătat că cei care consumă în mod regulat îndulcitori artificiali nu slăbesc, ci din contră se îngraşă pe termen lung. Ce ai de făcut? Încearcă să renunţi de tot la dulciuri. După o perioadă de sevraj îţi vei da seama că nici nu ai nevoie de ele. Iar dacă trebuie să-ţi îndulceşti o cafea sau un ceai, mai bine pune o linguriţă de zahăr care are în jur de 15 calorii.


Ice tea

Poate că într-adevăr conţine antioxidanţi şi vitamine, aşa cum scrie mare pe ambalaj. Problema este că ice tea-ul nu este un ceai, aşa cum am vrea să credem, ci un suc făcut în mare parte din chimicale şi îndulcit cu zahăr. O sticlă de jumătate de litru poate avea tot atâtea calorii ca şi o masă mai mică.

Varianta mai sănătoasă şi dietetică? Ceaiul făcut de tine acasă cu lămâie şi o linguriţă de zahăr.


Iaurtul cu fructe

Din păcate tot ce e bun îngraşă. Iaurtul cu fructe, varianta mai gustoasă a iaurtului simplu, conţine nu numai arome, ci şi mult zahăr. Îţi vei da seama dacă vei compara ambalajele, observând câte calorii are un iaurt cu fructe faţă de unul natural.

Dacă vrei şi calorii puţine şi gust bun, va trebui să faci un mic efort: taie fructele preferate în bucăţele mici şi pune-le în borcănelul cu iaurt simplu.


Crenvurştii de pui sau curcan

La prima vedere par mai sănătoşi şi mai puţin calorici decât cei de porc, mai ales că şi ambalajul semnalizează acest fapt. De fapt, dacă stai să compari informaţiile nutriţionale, vei vedea că şi crenvurştii de pui sau curcan conţin cam tot atâtea calorii şi tot atâtea grăsimi saturate ca cei de porc. Dacă nu vrei să renunţi la crenvurşti, analizează etichetele în căutarea sortimentului cu cele mai puţine grăsimi.

Iar dacă vrei ceva cu adevărat sănătos, cumpără un piept de pui sau un file de peşte, pune-le la cuptor cu usturoi şi alte condimente, iar în scurt timp ai o cină sănătoasă şi dietetică.

Ciocolata creaza dependenta sau doar simptome?

Ciocolata, la fel ca si alcoolul sau tutunul, daca este consumata in exces, poate declansa semnale specifice dependentei. Parerile specialistilor sunt insa impartite. Un studiu realizat in Scotia arata ca asa-numitii dependenti de ciocolata au cateva trasaturi comune cu alte tipuri de dependenti, cum ar fi alcoolicii. 

Mancatul excesiv de ciocolata poate deveni problematic, psihic si fizic. Alti specialisti, din contra, sunt de parere ca nu se poate vorbi de o dependenta de ciocolata, ci de simple pofte.


Explicatii medicale

Nutritionista Debra Waterhouse, autoarea cartilor "De ce au femeile nevoie de ciocolata" si "A pacali in mod destept celulele de grasime ale femeii", este de parere ca ne este pofta de ciocolata atunci cand anumite substante neuro-chimice au un nivel scazut in organismul nostru.

Nivelul acestor substante creste si scade odata cu nivelul estrogenului (hormon responsabil pentru dezvoltarea sexuala a femeii). Astfel se explica si de ce barbatii nu au o pofta de ciocolata la fel de mare ca a femeilor.

Tot nutritionista Debra Waterhouse este de parere ca ravnim la ciocolata si in functie de perioada de menstruatie - avem pofta de ciocolata mai ales inainte de ciclul menstrual.


Cum poti controla pofta de ciocolata?

Ciocolata consumata peste masura afecteaza greutatea, inima si devine si problematica in cazul diabeticilor. Sa sari peste mese pentru a manca ciocolata nu este o solutie, deoarece acest aliment are foarte putine vitamine si minerale si nu iti poate asigura necesarul zilnic de nutrienti.


Iata cateva tactici care te pot ajuta sa iti temperezi pofta de ciocolata:

* Bea un pahar de apa. Adesea, confundam pofta de mancare cu setea. Asteapta 15 minute si nevoia de manca ciocolata poate va disparea.
* Cauta un inlocuitor. Daca doar iti este foame, in loc de ciocolata, incearca fructe sau salate. Unii specialisti sunt de parere ca o astfel de recomandare functioneaza mai mult in cazul persoanelor mai in varsta, decat in cazul tinerilor.
* Mananca doar un patratel. Daca stii ca nu poti sa rezisti fara gustul ciocolatei, rationalizeaza portia.
* Incearca variantele fara grasimi. Poti incerca ciocolata calda fara grasimi sau tablete de ciocolata light.
* Fa miscare! Daca ai pofta de ciocolata, mananca putina si apoi iesi la plimbare sau cu prietenii, pentru a-ti lua gandul de la alta portie.

5 alimente la care trebuie să renunţi pentru că te îmbolnăvesc

Zahărul alb rafinat este cel mai de temul duşman al timpurilor noastre, după cum preciza celebrul Dr. Oz într-o ediţie a emisiunii sale. Află la ce alte alimente ar trebui sa renunţi ca să te păstrezi sănătoasă!

1. Zahărul rafinat

Hipertensiunea, colesterolul ridicat, bolile de ficat, diabetul şi multe alte probleme medicale sunt cauzate de consumul exagerat de zahăr. Potrivit statisticilor prezentate de celebrul Dr. Oz  în emisiunea sa, multe persoane au ajuns să consume mai mult de un kilogram de zahăr pe săptămână, ceea ce înseamnă o cantitate triplă faţă de recomandările specialiştilor.


Soluţia: limitează cât mai mult consumul zahărului alb rafinat şi înlocuieşte-l cu zahărul brut sau mierea de albine naturală. Nu exagera cu dulciurile!

2. Chipsurile

Iţi pun în pericol talia, au un conţinut exagerat de sare, măresc riscul de cancer şi de obezitate dacă le consumi cu regularitate.


Soluţia: alege variante sănătoase de gustări sărate care nu îngraşă (măsline, biscuiţi din făină integrală, pâine neagră prăjită).

3. Sucurile carbogazoase

Conţin zahăr în exces care în timp afectează funcţionarea fiecărui organ. Nu te amăgi nici cu băuturile carbogazoase dietetice, deorece există numeroase studii care asociază aspartamul (un îndulcitor artificial folosit în majoritatea băuturilor dietetice) cu creşterea în greutate.


Soluţie: sucurile proaspăt stoarse de fructe şi legume, limonadă.

4. Produsele fast-food

Au un conţinut ridicat de grăsimi saturate care îţi vor îmbolnăvi inima, dacă sunt consumate în exces şi cu regularitate. În plus, cele mai multe dintre aceste produse sunt preparate prin prăjire în uleiuri, lucru care determină apariţia unor substanţe cancerigene.


Soluţie: consumă cât mai rar posibil aceste produse şi încearcă să le asociezi cu salate în stare crudă pentru a uşura digestia. În schimb, alege mâncărurile gătite cât mai simplu.

5. Fulgi de cereale cu ciocolată sau alte arome

Numai dacă nu iei cereale integrale simple, fără ciocolată şi alte arome vei beneficia de efectele fibrelor alimentare care într-adevăr reglează digestia şi ajută în procesul de slăbire. Variantele de cereale care se găsesc pe piaţă, chiar dacă susţin că sunt integrale, au un adaos destul de ridicat de alte ingrediente, cum ar fi zahăr, sirop de zahăr, ciocolată, sirop de glucoză, conservanţi şi diverşi aditivi.


Soluţie: alege cerealele integrale în combinaţie cu fructele uscate. Sau amestecă-ţi acasă în laptele vegetal seminţe de floarea soarelui, nuci crude, fructe uscate, banană

Efectul unei bauturi “cola” asupra organismului

Coca-Cola este o bautura racoritoare, comercializata in peste 200 de tari. Este produsa de The Coca-Cola Company in Atlanta, Georgia, S.U.A. si este denumita simplu, Coke (o marca a The Coca-Cola Company in Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (in Europa si America) sub denumirea de cola. Gandita ca un tratament in domeniul medicinei, a fost inventata la sfarsitul secolului XIX. 
 
Aroma distinctiva de "cola" provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. In prezent, Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare din lume. 

Publicitatea masiva, gustul inconfundabil si imaginea pozitiva asociata acestei bauturi o face cea mai vanduta din lume. Unele persoane ajung sa inlocuiasca cantitatea de apa din necesarul zilnic cu aceeasi cantitate de cola.


Am intalnit persoane care mi-au marturisit ca sunt atat de dependente de aceasta bautura, incat apa le creeaza dezgust. 

In spoturile publicitare ni se sugereaza ca orice masa e mult mai savuroasa alaturi de un pahar de cola, iar tinerii sunt cei care cad cel mai adesea prada strategiilor de marketing. Una dintre cauzele obezitatii este consumul exagerat de bauturi carbogazoase, dar din nefericire, efectele acestor bauturi asupra sanatatii nu se limiteaza doar la asta. Consecintele sunt numeroase, iar oamenii de stiinta au inceput sa publice studii care sa ni le prezinte cat mai bine, cu toate ca interesele economice ii obliga pe unii sa pastreze tacerea. 

Scriitoarea americanca Wade Meredith a publicat de curand un articol in care a prezentat efectul agresiv asupra organismului a unei bauturi cola in timp de o ora de la consum.
Cam aceste lucruri se petrec in organismul nostru dupa ce savuram o cola...

In primele 10 minute


Echivalentul a zece lingurite de zahar sunt introduse in sistemul digestiv. Aceasta cantitate acopera 100% din doza zilnica recomandata. In mod normal unele persoane ar putea avea o senzatie de greata, insa acidul fosforic continut de bautura face ca aceasta sa nu apara.


Dupa 20 de minute


Toata cantitatea de zahar ajunge in sange, fortand pancreasul sa elibereze o cantitate mare de insulina. Din cauza ca nivelul glucozei din sange este ridicat, ficatul este obligat sa transforme surplusul in depozit de grasime.

Dupa 40 de minute


Absorbtia cofeinei este completa. Pupilele se dilata, excitabilitatea neuronala creste la fel ca si tensiunea arteriala, iar ficatul elibereaza si mai mult zahar in fluxul sanguin.

Dupa 45 de minute


In organism creste productia dopaminei, o substanta care actioneaza la nivel neuronal, stimuland centri ai placerii. Efectele acestei substante sunt similare cu cele ale heroinei si prin acest lucru se poate explica dependenta de a bea cola.

Dupa 60 de minute


-Acidul fosforic ajuns in intestinul subtire se leaga de calciu, magneziu si zinc, formand compusi insolubili care impiedica absorbtia acestora. Situatia este agravata de dozele mari de zahar si de indulcitorii artificiali care cresc excretia urinara de calciu. Efectele se resimt la nivelul oaselor si dintilor a caror densitate scade. 


-Si proprietatile diuretice ale cofeinei au un rol important in eliminarea calciului din organism, a unor electroliti si a apei. 

-Pentru ca glucoza din sange creste si scade foarte brusc, se instaleaza o stare neplacuta de irascibilitate si uneori lentoare. 

-Avand in vedere ca apa din continutul bauturii se elimina foarte rapid, hidratarea organismului este aproape nula. 

Acestea sunt efectele unei singure doze de cola, dar imaginati-va ce inseamna consumul cola zi de zi, saptamana dupa saptamana! De aceea o idee foarte buna este aceea de a redescoperi sucurile naturale proaspete, ceaiurile neindulcite sau chiar apa.

Ingredientele unei bauturi cola:


1.Apa carbonatata 


2. Sirop de porumb 


3. Caramel –colorant si aromatizant de culoare bruna obtinut prin incalzirea zaharului, de obicei, a siropului de porumb. Poate fi prelucrat cu amoniac si sulf, pentru a-i intensifica culoarea. 


4. Acid fosforic - un produs incolor, inodor produs din piatra de fosfat (nu un produs alimentar) . (Poate duce la pierderea calciului din oase si a eroziunea dintilor. Poate provoca osteoporoza. Este asociat cu afectiunile renale si aparitia pietrelor la rinichi.) 


5. Arome naturale- substante care nu sunt obtinute chimic, extrase prin procedee fizice din plante sau animale. 


6. Cafeina- compus amar, de culoare alba, cristalin, stimulent psihoactiv.



Maslinele si E-urile ce le contin

maslinele si aditivii alimentariDe multe ori avem senzatia ca am ales alimente naturale, fara E-uri sau alte substante daunatoare, atunci cand le asezam in cosul de cumparataturi, multumiti ca facem ceea ce trebuie pentru sanatatea noastra, insa realitatea ne-o da doar lista de ingrediente de pe ambalaj. Atunci cand alegi alimente vrac, cum sunt maslinele nu ar fi rau sa intrebi si sa te uiti pe lista de ingrediente, sau te poti uita direct pe cele gata ambalate in cutiute de plastic.

De exemplu maslinele, nu sunt asa cum credeai 100% naturale, ele mai contin o serie de stabilizatori si acidifianti, cum ar fi:

gluconatul de fier(E579) – un stabilizator aflat pe lista de E-uri suspecte,


acidul lactic( E270 ) – considerat inofensiv, fero lactat (E585), 


gluconatul de fier(E579) – stabilizatori de culoare artificial. 

Nu se recomanda consumul frecvent.




Incearca sa eviti pachetele de masline pe care precizeaza “masline negre innegrite prin oxidare” procedeu prin care maslinele sunt înnegrite prin oxidare cu gluconat de fier.

Alege masline care nu prezinta un aspect neplacut, pulpa deteriorata, patata, culoare modificata, cu urme de mucegai sau cu data de valabilitate modificata sau depasita.



\

Este spirulina un supliment sanatos pentru dieta?

Spirulina poate fi orice, de la cel mai nou substitut al zaharului pana la o marca de suc si asta datorita numelui sau interesant, dar de fapt ea face parte din sectorul de sanatate si este categorisita ca fiind o alga. In mod surprinzator, spirulina a fost utilizata la nivel mondial inca din vremurile cand omul a inceput sa caute mancare. Ca forma a unei bacterii, spirulina este o sursa incredibila de proteine si este populara pentru proprietatile nutritive puternice.

Spirulina este o alga de culoare verde albastrui inchis, care se usuca si se piseaza marunt, apoi vanduta sub forma de pudra sau comprimata in tablete usor de utilizat. Unele persoane o consuma ca si supliment. Alte culturi, precum japonezii, o folosesc in preparatele alimentare, in speranta de a beneficia de o portie de sanatate la fiecare masa. Cu un continut de proteine intre 55 si 70%, in functie de forma ei, spirulina contine numeroase minerale si vitamine, precum fier, magneziu, betacaroten si calciu, care ofera nutrienti importanti corpului.

Continand toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie pentru a functiona asa cum trebuie, spirulina este considerata a fi si o sursa foarte buna de acizi esentiali grasi si contine majoritatea vitaminelor B, in special B1, B2, B3, B6, B9, impreuna cu vitaminele C, D si E.

Descoperita in cultura azteca, spirulina a fost o sursa de valoare nutritionala, chiar si inainte de constientizarea continutului ei specific. Proprietatile antivirale si antioxidante au determinat culturile antice sa o piseze, sa o dizolve in lichide fierbinti sau infuzii, sa o presare pe alimente sau sa o adauge sub forma de pudra in prajituri, ca sursa suplimentara de energie si vitalitate.
De asemenea, spirulina este considerata a fi de real folos in cazul diabetului, pentru reglarea insulinei si controlul nevoii de zahar, dar si in cazul dietelor pentru slabit, acestea fiind alte motive pentru care japonezii o indragesc atat de mult.

Unii oameni de stiinta avertizeaza ca spirulina poate fi periculoasa daca este consumata in cantitati mari, gandindu-se la faptul ca organismul nu va fi capabil sa proceseze toate mineralele si proteinele inainte ca acestea sa inceapa sa dauneze. Ingrijorati de faptul ca rinichii si ficatul ar lucra excesiv, cercetatorii investigheaza aceste aspecte in mod continuu.

Odata ce a fost considerata un leac miraculos, oamenii de stiinta din anii 70 au pregatit un plan de a doza spirulina si de a o administra tarilor din lumea a treia care se lupta cu deficienta de proteine, dar cu un cost destul de ridicat. Fara posibilitatea producerii rapide si unei distrubutii avantajoase, ambele implicand o responsabilitate financiara imensa, planul acestora a esuat.

In cazul in care spirulina nu este unica planta consumata, ea este sigura si de folos, atata timp cat este administrata cu grija, iar doza zilnica recomandata nu este depasita. Este indicat sa consultati un specialist in suplimente nutritionale pentru a decide daca spirulina este suplimentul care trebuie adaugat la dieta voastra, fara a va pune in pericol sanatatea.






PATE DE PORC
INGREDIENTE:
1. FICAT DE PORC
– inafara de faptul ca ficatul de porc are un continut foarte ridicat de colesterol, avand in vedere ca este o foarte buna sursa de fier, fosfor, seleniu, vitamina B5 (acid pantotetic), vitamina B12, vitamina C si riboflavine, consumul moderat este chiar indicat.
2. SLANINA- pentru ca aportul de grasimi animale saturate este de obicei mai mare decat ar trebui, iar acest ingredient este al doilea ca proportie in cadrul pateului, ar trebui sa ne delanjeze (100g slanina de porc = 900 kcal) 3. APA – face legatura dintre ingrediente. 4. SORICI – soricii de porc sunt adaugati sub forma de emulsie. Emulsia de sorici contine proteina colagenica cu valoare biologica foarte scazuta si este adaugata in preparatele din carne pentru a le creea consistenta. 5. PROTEINA VEGETALA DIN SOIA –izolatul proteic din soia este obtinut din faina de soia degresata. Acesta a inceput sa fie folosit in industria alimentara din anul 1959 pentru proprietatile sale functionale. Recent, popularitatea proteinei de soia a crescut si multe tari permit existenta pe piata a produselor alimentare care sunt bogate in proteine de soia. Cu toate acestea de ce proteina de soia si nu ficat de porc? 6. SARE – cantitatea exacta nu se specifica, dar produsul este suficient de sarat. 7. AMIDON DE PORUMB - nu se cunosc efecte secundare prin folosirea in cantitati normale acestuia. El este adaugat ca agent de ingrosare, datorita proprietatilor pe care le are, insa fiind un polizaharid format dintr-un lant de molecule de glucoza, are o incarcatura calorica mare. 8. ZAHAR - un plus de gust, inca un plus de calorii. 9. CEAPA 10. AMIDON DE GRAU 11. POLIFOSFATI – sunt folositi pentru stabilizarea apei din produs. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. In timp, in cazul unui consum mare, poate aparea osteoporoza.
12. CONDIMENTE 13. EXTRACT DE DROJDIE - sau E 621, utilizat pentru produsele alimentare prelucrate pentru a da un plus de gust si aroma. Deasemenea mascheaza gustul amar sau acru al produsului.
14. ESTERI GLICEROLI AI ACIDULUI CITRIC – sunt niste substante care incetinesc procesul de digestie. Prin comparatie, digestia acestora este asemanatoare cu cea a slaninii de porc. 15. DEXTROZA - cu alte cuvinte glucoza simpla, reprezinta o alta sursa de energie mascata din produs.
16. GUMA DE GUAR E412 – substanta folosita ca agent de ingrosare pentru diverse produse, cum ar fi bauturi, supe, branzeturi si unele deserturi congelate, pentru proprietatile sale de a forma solutii foarte vascoase. Printre efectele consumului acestei substante se numara alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
17. GUMA DE XANTAN E415- este un agent de ingrosare obtinut prin fermentarea zaharului de porumb cu ajutorul unei bacterii speciale. Sarurile de topire folosite pentru obtinerea acestui produs afecteaza grav snatatea, dezechilibrand balanta calciu-fosfor-fier. 18. ACID CITRIC - este un produs foarte raspandit in stare libera, in plante si animale. Cel mai raspandit este in sucul fructelor din specia citrus- lamai, portocale, grapefruit. In alimentatie, este utilizat la conservarea si aromatizarea bauturilor si alimentelor si apare sub numele de E330. Ne poate creste aciditatea gastrica. 19. IZOASCORBAT DE SODIU- cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un pericol clar pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar, dar suplimenteaza inutil sodiul din organism. 20. MONOGLUTAMAT DE SODIU- introducerea monoglutamatului de sodiu in industria alimentara ca potentiator de aroma a revolutionatt industria alimentara, deoarece acest compus se gaseste in toate produsele alimentare conservate si congelate. Are gust dulce-sarat-acru, stimuleaza foarte mult papilele gustative si te face sa mananci mai mult decat ti-ai dori. Reprezinta o sursa importanta de sodiu. 21. CARMIN- colorant produs din pulberea obtinuta prin zdrobirea femelei unei INSECTE numite cosenila (sau din ouale acesteia), care traieste in Mexic. Acest colorant a fost folosit secole la rand in tesetorii, iar de ceva vreme este folosit la prepararea mezelurilor pentru a le conferi un aspect roz lucios. Este foarte alergenic si periculos. 22. NITRIT DE SODIU- substanta avand formula chimica NaNO2, este folosit pentru fixarea culorii si conservarea acesteia la preparatele din carne si peste. Exista studii care au demonstrat ca favorizeaza aparitia cancerului de colon si este foarte toxic, mai ales pentru copii.

Coşul de cumpărături
Coşul de cumpărături este gol

Căutare

Calendar
«  Decembrie 2016  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator


  • Copyright © PROIECTMDB RODICA 2016
    Găzduire site gratuită — uCoz