PROIECTMDB - LIPIE INDIANA
PROIECTE CONTABILITATE+MDB
Meniu site

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 5

Statistici

Total online: 0
Vizitatori: 0
Utilizatori: 0

Formularul pentru autentificare

LIPIE INDIANA
                                                      LIPIE INDIANA

LIPIE INDIANA

Zilele astea am cautat pe net o reteta de paine/lipie care sa nu contina drojdie, sa fie cu coca nedospita. Am gasit aceasta reteta minunata, se numeste Paratha si provine din Nordul Indiei. Denumirile sunt diferite pentru aceeasi reteta (uneori roti, alteori chapati) , totul depinde din zona din care provine. :)
Reteta e destul de rapida, seamana ca "procedeu de fabricatie" cu ceea ce face si Aminarity ori Narnia, insa coca difera. Sper sa va puteti da seama din imagini.

Imagine atasata

Ingrediente:

- 1 cana si 1/2 de faina integrala
- 3 linguri de ulei vegetal (ori ghee)
- 1/4 lingura sare
- jumatate cana cu apa calda

Am pozat si cana, e o cana normala, din cea mare, de apa de 250 ml.

Imagine atasata

Turnam faina in vas, punem sarea, amestecam in compozitia uscata, sa ajunga sarea peste tot:

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Punem cele 3 linguri pline cu ulei si cam jumatate din apa calda din cana, amestecam cu lingura (ori cu mana) pana cand simtim ca s-a incorporat cat mai multa faina posibil:

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Mai trebuia apa, am mai turnat din cana, am inceput sa amestec cu mana si am vazut ca aluatul e cam lipicios.

Imagine atasata

Am presarat inca o lingura rasa de faina, am amestecat cu mana, aluatul a devenit elastic, nu s-a mai lipit de degete. Acum este gata:

Imagine atasata

Il ungem cu ulei, il acoperim cu un vas si-l lasam sa stea cam 15 minute:

Imagine atasata

Imagine atasata

Intre timp pregatim tigaia pentru fript, eu am folosit una de teflon. Am scos facaletul si peria de silicon, am pus ulei pe o farfurioara, asa ca la pregatitul clatitelor.

Imagine atasata

Imagine atasata

Punem tigaia pe flacara mica data la maxim si lasam sa se incinga bine. Luam o bila cam cat incape in caushul palmei (ori o minge de golf :unsure: ) si incepem s-o rotunjim cu facaletul, asa mai subtirica, pe masa infainata (eu n-am avut nevoie, coca a iesit maleabila, masa mea de lucru e din marmura si e rece). Coca intinsa are sa aibe mici bule de aer.

Imagine atasata

Imagine atasata

O punem in tigaia incinsa, o lasam 10 secunde si apoi scuturam tigaia ca sa se desprinda lipia de fundul tigaii. Ea va face asa, niste bulbuci. O intoarcem. Se poate intoarce rapid, chiar si cu mana, nu-i asa de sensibila ca si clatitele. Daca va e frica sa nu va ardeti intoarceti cu cutitul ori o paleta. Ungeti cu putzin ulei:

Imagine atasata

Imagine atasata

Mai lasati vreo 20 de secunde. Intoarceti din nou, va fi partea unsa in jos, imediat lipia va incepe sa se umfle:

Imagine atasata

Lasati la rumenit dupa cum va place, cand e gata o puneti in farfurie.

Imagine atasata

Sectiune de aproape:

Imagine atasata

Se pastreaza intr-o punga de nylon.

Imagine atasata

POFTA BUNA!!

Mentiuni: Din cantitatile acestea mi-au iesit 6 lipii. Se pot face cu mai putzin ulei in coca, cu cat mai putzin ulei, cu atat mai greu va fi de prelucrat lipia pe masa de lucru. Uleiul/grasimea ajuta deasemenea la pastrarea prospetimii lipiei, asa sunt foarte bune chiar si a doua zi, fiind mai usor de mestecat. Nu se "deschid" asa ca si lipiile dospite.

Lipie indiana (Paratha)

O noua reteta din bucataria indiana, paratha sau lipia indiana.

Ingrediente:

- faina neagra
- ulei de floarea soarelui
- sare
- apa

Mode de preparare:

Se amesteca faina cu sarea si se adauga apa si putin ulei, se framanta bine si se lasa jumatate de ora. Se portioneaza bucati de aluat aproximativ cat 3 nuci, aceasta bila de aluat ce rezulta se rasuceste pana se formeaza un snur de aluat de 20-25 cm lungime care se rasuceste sub forma unui colac.
Se intind acesti colacei pana rezulta forma rotunda, foarte subtire si se coace in tigaia incinsa cu foarte putin ulei.

Se servesc alaturi de diverse preparate.

Pofta buna.

Lipie indiană (Chapati)

30 September 2011

O reteta delicioasa de lipie indiana din: faina de grau dur, ulei de arahide, ghee si sare.

Ingrediente:Lipie indiană (Chapati)

  • 500 g faina de grau dur
  • ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
  • 1/2 lingura de ghee
  • sare

 

Mod de preparare:

Pune într-un castron nu prea adânc faina (păstrează 40 g), un praf de sare, uleiul, untul ghee şi câteva pică­turi de apă călduţă. Frământă aluatul, adăugând treptat 2 pahare cu apă, până când obţii o compoziţie asemănătoare aluatului de pizza. Aluatul trebuie să fie perfect omogen, fară cocoloaşe şi elastic.

Imparte aluatul în bucăţi de mărimea unei mingi de tenis, pune-le pe o suprafaţă presărată cu faină şi acoperă-le cu un şervet de bucătărie. Lasă-le să se odihnească 10 mi­nute, apoi tăvăleşte-le prin făină şi aplatizează-le cu mâinile. Intinde-le apoi cu sucitorul până când obţii discuri cât mai regulate, cu grosimea de circa 3 mm.

Pune pe foc o tigaie neaderentă. Când s-a încins bine, aşază în centrul ei câte o foaie de aluat, având grijă să nu formeze cute deoarece în aceste zone nu se va coace cum trebuie.

Lasă lipia pe foc până când începe să-şi schimbe culoa­rea şi să apară pe suprafaţa ei mici umflături. Intoarce foaia pe partea cealaltă şi las-o să se coacă. Procedează în acelaşi mod până când termini aluatul.


Coşul de cumpărături
Coşul de cumpăraturi este gol

Căutare

Calendar
«  Decembrie 2014  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator


  • Copyright © PROIECTMDB RODICA 2014
    Găzduire site uCoz