PROIECTMDB - SA-NVATAM CONTABILITATE
PROIECTE CONTABILITATE+MDB
Meniu site

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 6

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Formularul pentru autentificare

text plimbaret INVATA CAND NU MAI AI NICI O SANSA!
                                     SA-NVATAM CONTABILITATE-sursa you tube

Una dintre diferentele dintre bogati si saraci e modul in care fiecare categorie sociala isi cheltuie banii. Bogatii investesc in active care aduc profit: actiuni, cladiri pe care ulterior le inchirieaza, o afacere care sa aduca profit. Marea masa a oamenilor, din lipsa unei educatii economice investesc in pasive pe care le considera active.

 

Adica un om normal daca are bani isi cumpara casa, masina, crescandu-si in felul acesta cheltuielile cu impozitul pe casa, pe masina, reparatii, intretinere etc. Bogatul cumpara o casa, dar prefera, pentru un timp sa locuiasca intr-o camaruta cu chirie ieftina, in timp ce casa o inchirieaza ca sa scoata pe ea niste bani. Masina o pune in functiune sa care marfuri sau sa fie folosita in activitatea firmei pe care o conduce si care trebuie sa aduca profit. Iar in timp asta se vede foarte clar: bogatul va incepe sa culeaga roade, dividende, profit, chirii, iar saracul va face credit la banca sa isi achite cheltuielile cu casa si masina.

 

Este foarte interesant modul de gandire vestic si american: "ma platesc intai pe mine, apoi statul”, fata de gandirea balcanica si sud-est europeana – "trebuie sa platesc intai statul, ca altfel raman fara casa, apoi pe mine”. Nu mai vorbim ca statul vine in intampinarea celor bogati, facilitandu-le accesul la diverse resurse.

 

De exemplu, in strainatate, in majoritatea tarilor civilizate, cheltuielile cu masa la restaurant sunt cheltuieli deductibile, pentru ca acolo se stie cat de importanta este o masa de afaceri sau cat de important este sa fii vazut in diverse locuri de persoanele influente. In Romania, masa la restaurant este considerata cheltuiala nedeductibila – se poate deduce doar in limita a 2% din impozitul pe profit. Hainele, camasile, pantofii sunt, de asemenea cheltuieli de protocol, adica nedeductibile. Pentru ca, in conceptia Fiscului nostru, poti sa mergi la o intalnire de afaceri si in traning, nu la costum sau cravata si cu papuci in picioare in loc de pantofi. Altfel nu se poate explica de ce aceste cheltuieli sunt nedeductibile.

 

De aceea tot mai multe firme din Romania se indreapta catre paradisuri fiscale, unul dintre ele fiind in Cipru. Fiscul din Cipru iti accepta aproape toate cheltuielile ca fiind deductibile. Impozitul e mai mic acolo, dar daca iti faci firma cu sediul acolo, oricum va trebui sa platesti impozit si in Romania. Doar ca, atentie, vei plati un impozit calculat la o baza de impozitare foarte mica, iar statul roman nu va putea sa-ti creasca procentul si nu va putea sa-ti impuna scoaterea anumitor cheltuieli. De ce? Simplu, pentru ca tu raportezi fiscal catre Cipru, iar in Romania platesti doar diferenta de impozit pana la 16%. Si cum baza de impozitare este mai mica decat ar putea fi in Romania…

PFA cu TVA sau PFA fara TVA?

PFA - cu TVA sau fara? Alegere dificila – sa fiu sau nu platitor de TVA? Este mai convenabil sa platesc TVA?

Problema e pusa in cazul profesiilor libere care depasesc plafonul de 35.000 EUR si care vor fi obligati sa devina platitori de TVA.


In primul rand trebuie mentionat prin ce se diferentiaza activitatea platitorului de TVA, din punct de vedere al contabilitatii:

- trebuie facute doua jurnale in plus, respectiv: Jurnalul pentru vanzari si Jurnalul pentru cumparari care sunt de folos pentru completarea decontului de TVA -acestea se pot face folosind computerul

- sumele din Registrul de Incasari si plati trebuie sa fie trecute fara TVA

- se depune trimestrial decontul de TVA – formularul 300, care poate fi depus online sau direct la Administratia financiara.

- -trebuie depusa semestrial declaratia informativa privind livrarile sau prestarile si achizitiile efectuate in tara – formularul 394, completat cu ajutorul programului ANAF, care va fi depus la Administratia financiara.


Un lucru este cert, cei care nu platesc TVA, pot avea tarife mai rezonabile,lucru care este favorabil clientilor. In schimb cei care platesc TVA, isi pot deduce TVA-ul din cheltuieli, lucru care nu este posibil pentru neplatitori.


In final, dumneavoastra decideti daca veti fi sau nu platitor de TVA

PFA in 3 zile!!! Ghid si acte necesare

Să te faci PFA nu este deloc complicat dacă ai informațiile necesare de la bun început!Ce trebuie să faceți în primul rând este să identificați Oficiul Registrului Comerțului din Județul vostru.
Iar aici găsiți lista completă a rețelei ORC, cu adresa completă a sediului din fiecare județ.
Vestea bună e că puteți să terminați totul cu doar două vizite la Oficiu – una în care depuneți actele și alta în care vă luați autorizația de funcționare.
Actele necesare se împart în două categorii – cele cu care veniți de acasă și cele pe care le luați de la Registru de Comerț. Primul vostru contact ar trebui să fie cu doamna de la biroul de Informare Inițială, care v-ar da niște „foi”. Foile respective se găsesc însă și online, astfel că puteți veni 100% pregătiți de acasă.
În plus, pe lângă acte, trebuie să mai fiți echipați și cu 200 de lei. Recomandarea mea este însă să mai aveți 20 de lei de ca să fiți sigură că scăpați repede și mai bine. Așa că totalul este de 220 de lei.


Documente din partea Registrului de Comerț (cu legătură directă spre formulare):


Lista puteți să o păstrați acasă ca amintire.
Cu avizul din partea asociației de proprietari și un buchet de flori/o votcă mergeți la cei 4 (de obicei sunt 4) vecini cu care împărțiți o latură a apartamentului – stânga, dreapta, sus, jos.
Cererea de verificare a disponibilității o atașați unei copii după buletin și unei chitanțe în valoare de 16 lei pe care o obțineți de la Casieria din cadrul Registrului de Comerț și mergeți cu ea la ghișeul care se ocupă cu verificarea și rezervarea numelui firmei. În cazul PFA, numele firmei va fi chiar numele vostru în format NUME PRENUME PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.
După 30 de minute vi se va elibera o DOVADĂ privind disponibilitatea și rezervarea firmei, pe care o veți atașa la dosarul cu acte de depus.
În acest timp există opțiunea să apelați la biroul de asistență din cadrul Registrului de Comerț pentru a primi ajutor în redactarea celorlalte documente. Acest serviciu este contra cost – 20 de lei – și vă recomand sincer, dacă dispuneți de suma respectivă, să apelați la el. Dacă v-ați descurcat de acasă, așteptați pur și simplu jumătate de oră – e moka. Sfat suplimentar: puteți să vă țineți de acum și rând la un ghișeu de depunere.
Pe specimenul de semnături completați la FIRMA: NUME COMPLET PFA și la câmpul 1) din nou NUME COMPLET PFA + cod numeric, serie și nr. buletin, data eliberării și emitentul (ex: Secția x Poliție). ! Atenție: nu semnați! Acest lucru îl veți face ulterior în fața unui director al Registrului de Comerț.


Documente cu care veniți de acasă:
 • copie după buletin x 2
 • copie după certificate/diplome care să ateste pregătirea profesională în domeniul în care doriți să activați și/sau copie după documente care să ateste experiența profesională – ! Atenție: sunt acceptate numai diplome în limba română
 • copii după documente care atestă drepturile de folosință asupra sediului profesional - !Atenție: în cazul în care nu sunteți proprietarul locului în care vă veți desfășura activitatea, va fi nevoie și de redactarea unui contract de comodat încheiat între dvs. și proprietar(i). Găsiți un exemplu de astfel de contract aici: contract de comodat. !Atenție: sunt clauze speciale cu privire la o durată a contractului de peste 5 ani și pentru a le evita, recomand introducerea unei perioade mai mici de 5 ani.  !!! Atentie:
  - contractul de comodat este obligatoriu chiar daca esti proprietarul locuintei – se incheie intre numele din buletin si numele P.F.A
  - daca pe sediu inca se platesc rate la banca, trebuie si acceptul bancii
  - trebuie extras de carte funciara/intabulare/atestare fiscala
!Atenție: Toate copiile trebuie să fie certificate olograf de către titular sau parte (în cazul sediului) – adică se va scrie pe fiecare pagină „Conform cu originalul” alături de numele titularului / părții și semnătură.


Cu dosarul complet!Atenție: trebuie să fie dosar cu șină – mergeți la unul dintre ghișeele de depunere a acestora. De aici veți fi trimis la Casierie achitați restul taxelor - în valoare de 184 de lei – și vă veți întoarce cu chitanțele și cu una dintre copiile după buletin. De asemenea, aici veți semna și pe specimenul de semnătură.
Apoi dosarul vostru va ajunge la Registratură Intrări, de unde veți primi o chitanță cu care trebuie să reveniți în 2-3 zile lucrătoare pentru a ridica actele necesare funcționării PFA-ului.
Și asta e tot!
Nu îmi mai rămâne decât să vă urez mult spor! Nu uitați că vă veți afla într-o clădire cu oameni nervoși și agitați. Încercați să veniți înarmați cu răbdare și cu zâmbetul pe buze.Legislatie PFA

Lege nr. 300 din 28/06/2004, privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, completata si modificata prin Legea nr. 378/2005 si O.U.G. nr. 40/2006.
Norma metodologica din 21/10/2004 de aplicare a Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent

Infiintare PFA

PFA pot desfasura activitati economice in mod independent daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 • au implinit varsta de 18 ani; 
 • starea sanatatii le permite desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia; 
 • au calificarea (pregatire profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala) necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;
 • nu au fost condamnate penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
 • indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si apararii impotriva incendiilor si cerintele reglementarilor specifice protectiei consumatorului pentru activitatea desfasurata, precum si normele de calitate a produselor si serviciilor puse pe piata.
 • detin autorizatia eliberata in conditiile legii;
 • sunt inregistrate in registrul comertului si la organele fiscale teritoriale.
Persoanele fizice, respectiv membrii asociatiei familiale, trebuie sa fie asigurate prin sistemul de pensii si sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
O persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are dreptul de a detine o singura autorizatie.
Pentru desfasurarea altei activitati care nu este prevazuta in autorizatie este necesara completarea autorizatiei.

   RODICA

Coşul de cumpărături
Coşul de cumpărături este gol

Căutare

Calendar
«  Decembrie 2016  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Prietenii site-ului
 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator


 • Copyright © PROIECTMDB RODICA 2016
  Găzduire site gratuită — uCoz